miercuri, 26 august 2020

Citatele lui Michel de Montaigne. Și citatele lui Jorge Luis Borges

„Nu nebunia noastră mă face să rîd, ci pretinsa noastră înțelepciune” (Michel Eyquem de Montaigne).
Prozatorul și eseistul englez Tim Parks a îngrijit o selecție din eseurile lui Montaigne: Drawn From Life: Selected Essays, Notting Hill Editions, 2016. El observă în introducere că mintea lui Michel de Montaigne era plină de citate și ilustrații din scrierile unor Cicero, Vergiliu, Propertiu, Seneca, Plutarch etc. O știință pe care astăzi aproape nimeni n-o mai posedă. 

„Toată cultura clasică s-a pierdut pentru noi”, admite melancolic Tim Parks. Nu mai citim în latină absolut nimic (doar în traducere și pe alese). Și, în nici un caz, nu ne mai luăm exemplele din scriitorii latini. Erudiția noastră s-a modificat radical. Nu știm mai puțin decît eseistul francez, asta e limpede, știm pur și simplu altceva.

Și J.M. Coetzee a scris într-un eseu că autorii lui Borges (autorii pe care i-a prețuit cu adevărat, autorii care i-au bîntuit memoria) au fost prozatorii și filosofii din secolul XIX și din primul sfert al secolului XX: Schopenhauer, Stevenson, Kipling, Chesterton, Wells. Plus Cervantes. Deși a citit și a recenzat noutăți literare pînă a orbit, în 1955, autorii care l-au influențat pe Jorge Luis Borges au fost cei amintiți mai sus și, firește, H.G. Wells, parcurs întotdeauna cu interes și plăcere. Stilul și procedeele narative ale lui Borges s-au format printr-o meditație asupra acestor autori. L-aș adăuga și pe Marcel Schwob, autorul cărții Vies imaginaires, tot un autor de secol XIX.

Dar noi, noi la cine trimitem, pe cine cităm, de unde ne luăm exemplele? N-am de ales și voi vorbi despre mine. Mintea mea e plină de fraze din Montaigne, Flaubert, Tolstoi, Dostoievski, Kafka, Borges, Eco. Cînd caut un citat isteț, din scrierile lor aleg. Iată unul din corespondența lui Flaubert:
„Mai înainte chiar de a-ți dori sănătatea, dorește-ți buna dispoziție”.  
P. S. În imagine: Giuseppe Antonio Petrini (1677 - c. 1755–9), Diogenes with his Lantern (c. 1730). Source: Wikimedia Commons.

Niciun comentariu: