miercuri, 15 ianuarie 2020

Cum a murit Hypatia din Alexandria

Probabil că singura femeie-filosof din tradiţia neo-platoniciană a fost Hypatia. Era fiica matematicianului şi astronomului Theon şi se dovedise o elevă strălucită. Cînd și-a terminat studiile, a devenit, la rîndul ei, magistru în şcoala din Alexandria.
Prelegerile sale au avut un succes deosebit. Mulţimile se înghesuiau s-o asculte. Unul dintre elevii ei a fost Synesios.

Într-una din zile, prin faţa clădirii în care-şi ţinea cursurile, a trecut episcopul Chiril. A privit bănuitor mulţimea şi a întrebat cine este persoana care vorbeşte cu atîta elocință. I s-a răspuns de către cineva: „Doamna Hypatia, învăţătoarea noastră”. Suspiciunea episcopului s-a transformat atunci în invidie.

Episcopul s-a hotărît să pună capăt unui învăţământ atît de atrăgător şi de periculos, totodată. Astfel, într-o zi din anul 415, cînd Hypatia tocmai se pregătea să meargă la şcoală, înveşmîntată în mantia albă a filosofilor, o gloată de creştini conduşi de un „lector” al episcopiei s-a năpustit asupra ei.

Au lovit-o cu pietre şi, cînd femeia a căzut, au tîrît-o într-o biserică, unde au sfîşiat-o în bucăţi. Rămăşiţele le-au ars pe un rug „purificator”. Moartea Hypatiei a fost semnul că învăţămîntul neo-platonic „păgîn” trebuie să înceteze în Alexandria lui Chiril.

Mai tîrziu, Biserica a răsplătit cum se cuvine această faptă abominabilă: episcopul Chiril al Alexandriei a devenit sfîntul Chiril. În prezent face minuni.

            Alte însemnări cu privire la Hypathia:

         

P. S. În imagine: John William Waterhouse (1849 - 1917),  Circe (1911). Source: Wikimedia Commons.

Niciun comentariu: