vineri, 23 iunie 2023
O cafea în casa lui Balzac. Cît de tare a fost cafeaua și ce am discutat cu un poet de limbă oc...
duminică, 18 iunie 2023
Patimile bibliofililor: Povestea prințului Mahmud al-Dawla și a nesăbuitei sale soții
Biblioteci pline de fantome (Jacques Bonnet, Des bibliothèques pleines de fantômes, Editions Denoël, 2008, 144p.) este eseul unui bibliofil cunoscut (a scris despre istoria artei), posesor al unei biblioteci de 40 de mii de volume. Cam tot atîtea au strîns Umberto Eco și Alberto Manguel. Jacques Bonnet se află, așadar, într-o companie selectă. În cele 144 de pagini ale cărții, găsim considerații rapide despre morbul bibliomaniei, despre dificultatea de a aranja o bibliotecă, despre obiceiul lecturii și tabieturile cititorilor, din toate cîte puțin. Am ales cîteva informații anecdotice.1. Cu siguranță, împăratul Iulian Apostatul (331 - 363) nu a fost cel dintîi bibliofil, dar el a definit cel mai bine termenul: „Unora le plac caii, altora fiarele sălbatice; în ceea ce mă privește, încă din copilărie, am fost stăpînit de dorința mistuitoare de a cumpăra și a avea cărți”.
2. Victima tutelară a bibliofililor se numește Charles-Valentin Alkan. Era un compozitor și pianist de renume. În dimineața zilei de 29 martie 1888, a fost găsit de valet, în apartamentul din Paris, strivit sub un morman de cărți. Se prăbușise peste el biblioteca.
3. Nu toată lumea poftește să aibă mii de volume. Unii se mulțumesc cu mult mai puțin. De pildă, Gilbert Lely (1904 - 1985), poet și specialist în literatura marchizului de Sade, păstra în cabinetul de lucru doar 100 (o sută) de cărți. Cînd cumpăra una nouă, arunca / dăruia / vindea una veche. Respecta astfel sugestia lui Seneca: „La ce bun nenumărate biblioteci cu grămezi de cărți, cînd stăpînul lor abia ajunge, în toată viața, să le parcurgă [doar] titlurile?”.
4. Romanele sînt pline de biblioteci imaginare. Jacques Bonnet dă trei exemple: biblioteca abației benedictine din Numele trandafirului (Umberto Eco), biblioteca formată doar din autori latini a lui Des Esseintes din À rebours: În răspăr (J.-K. Huysmans), biblioteca sinologului Peter Kien din Die Blendung: Orbirea (Elias Canetti). Și încă una: biblioteca naratorului din romanul La Casa de papel: Casa de hîrtie (Carlos María Domínguez). Iată ce spune protagonistul acestui roman: „20 de mii de volume nu pot fi rînduite dintr-un foc. Trebuie să respecți cu sfințenie o ordine și să ai față de cărți, ca să zic așa, un respect aproape inuman”. Cînd îi dispare fișierul, personajul nostru își pierde mințile.
5. Unii colecționari de cărți, Sir Richard Heber (1774 - 1833), de exemplu, par orbiți de patima achiziției. Heber ajunge proprietarul a 300.000 de volume. Nu-și mai face iluzii că ar putea citi toate cărțile pe care le-a cumpărat. Se mulțumește să le privească. Îl bucură simpla lor prezență.
6. Uneori, deținătorii unor biblioteci imense, precum Alberto Manguel, ajung să se întrebe de ce mai păstrează cărți pe care știu cu precizie că nu le vor citi, reciti niciodată. Toți am încercat această tristețe...
7. Cînd ai multe cărți, trebuie să le clasifici, să le așezi într-o ordine. Cum faci? În Penser / Classer, Georges Perec a propus niște soluții ingenioase (ordinea alfabetică a autorilor, mărimea, formatul etc.), dar nu a uitat că există și opere imposibil de clasat.
8. Christian Galantaris amintește că regulamentul (din 1863) al unei biblioteci publice din Marea Britanie cerea ca operele autorilor femei să stea pe rafturi diferite față de operele autorilor bărbați. Doar autorii căsătoriți aveau voie să ocupe același raft.
9. Ce înseamnă cuvîntul „fantôme” din titlul cărții lui Jacques Bonnet: Micul Larousse explică: fișă (bucată de carton, semn) pusă în locul unei cărți împrumutate, pentru a semnala absența ei”.
10. În încheiere, voi aminti povestea prințului medieval Mahmud al-Dawla ibn Fatik, posesorul celei mai bogate biblioteci din Cairo:
Prințul iubea atît de mult lectura și scrisul încît nimic nu întrecea această afecțiune. De îndată ce descăleca de pe cal, seara, se dedica pasiunii sale. A ajuns un poet desăvîrșit. Cînd a murit pe neașteptate, soția lui (o prințesă din neam regal) a poruncit sclavilor să adune toate cărțile lui Mahmud în curtea interioară a palatului. Aici a început să murmure cîntecul funebru, aruncînd încet în bazinul cu pești cărțile care au privat-o de iubire.
Alte însemnări despre patima bibliofilei:
- De ce marii cititori nu posedă întotdeauna biblioteci stufoase
- Gustave Flaubert: A fi cu adevărat cult înseamnă a ști doar 5 sau 6 cărți
- Stuart Kelly: 7 feluri de a pierde o carte
P. S. În imagine: Carl Fredrik Svan (1708 - 1766), The Stenbock family in their library at Rånäs (c. 1740). Source: Wikimedia Commons.
joi, 15 iunie 2023
Gustave Flaubert: „Tocmai m-am întins în pat și citesc”
Răsfoiesc o antologie de eseuri despre patima lecturii, Reading în Bed. Cuprinde 22 de articole. Printre autori: Michel de Montaigne,William Hazlitt, Ralph Waldo Emerson, Italo Calvino, Joseph Epstein, Sven Birkerts...Observ fără uimire că aproape toți autorii omagiază obiceiul de a citi în pat. Așadar, înțelepții citesc îndeosebi în pat (romanele nu se parcurg în nici un caz la birou) și această postură nu reprezintă deloc o jignire adusă așa-zisei „ceremonii a lecturii”. Nu există la urma urmelor nici o ceremonie. Iar dacă există, ea include și patul.
„Tocmai m-am întins în pat și citesc din Montaigne”.
joi, 8 iunie 2023
„Eu nu mă las dus de nas!”: Răspunsul lui Nikolai Stavroghin
„- Și pe Stavroghin l-a devorat ideea, trecu peste remarcă Kirillov...- Cum adică, ciuli urechile Piotr Stepanovici, care idee? Ți-a spus el ceva?- Nu, am ghicit-o singur: Dacă Stavroghin crede, nu crede că crede. Iar dacă nu crede, nu crede că nu crede” (Demonii, Partea a III, VI: 2)
„Nu i-am omorît și am fost împotriva acestui omor, dar știam că vor fi omorîți și nu i-am oprit pe ucigași. Pleacă de la mine, Liza...” (Partea a III-a, III: 2).
„Unul dintre venerabilii noştri seniori ai clubului, Piotr Pavlovici Gaganov, un om în vîrstă şi cu anumite merite în viaţa publică, avea obiceiul inocent de a adăuga aproape la orice cuvînt cu multă aprindere: 'Ei bine, eu nu mă las dus de nas!'. Mă rog, fie... Nikolai Vsevolodovici [Stavroghin], care stătea cam deoparte singur şi căruia nimeni nu i se adresase, se apropie deodată de Piotr Pavlovici şi, cu totul pe neaşteptate, dar cu destulă putere, îl apucă de nas cu două degete şi-l trase astfel după el prin sală cîţiva paşi. N-avea nici un fel de resentimente faţă de domnul Gaganov. S-ar fi putut crede că nu fusese decît o ştrengărie pur şcolărească, bineînţeles foarte condamnabilă...” (Demonii, Partea I, II: 2).
miercuri, 7 iunie 2023
Cîte cărți cuprindea Biblioteca din Alexandria: Și cîte s-au păstrat. Note la un volum de Alberto Manguel
Sub titlul Sfîrșitul bibliotecii mele. O elegie și zece digresiuni (traducere de Bogdan Alexandru Stănescu, Nemira, 2019), Alberto Manguel propune o carte compusă doar din digresiuni și din digresiuni la digresiuni. N-am reușit să-i găsesc un fir călăuzitor. Rezultă, totuși, că Manguel era amărît cînd a scris-o. Discursul lui are, firește, un ton elegiac. Dar faptul că în 2014 a trebuit să-și mute biblioteca (de 40.000 de volume) din Franța în New York nu mi se pare un motiv serios de a-ți smulge părul din cap.
„Fii mai apoi atent ca nu cumva lectura unui număr mare de autori și a unor cărți de tot soiul să aibă în sine vreo nesiguranță și nestatornicie. Se cuvine să stărui asupra unor scriitori anume și să te adapi din ei, dacă voiești să ai un folos care să rămînă statornic în spirit. Cine este pretutindeni nu este nicăieri. Cei care își petrec viața în peregrinări ajung să aibă multe gazde, dar nici un prieten. La fel li se întîmplă, fără scăpare, celor care nu se dedică îndeaproape spiritului unui singur autor, ci trec de la unul la altul, în fugă și grăbindu-se... Mulțimea de cărți hărțuiește: așadar, cum nu ești in stare să citești atîta cît poți avea, este de ajuns să ai atîta cît poți citi. 4. «Numai că - zici tu - vreau să răsfoiesc ba cartea asta, ba pe aceea». Doar un stomac năzuros are nevoie să guste din multe; căci cele ce sînt felurite și de tot soiul nu hrănesc, ci strică. De aceea, citește mereu autori consacrați și, chiar dacă îți trece prin minte să te îndrepți spre alții, întoarce-te la cei dintîi. Ia-ți în fiecare zi un sprijin împotriva sărăciei, un sprijin împotriva morții și, deopotrivă, împotriva celorlalte năpaste; iar din tot ce vei fi parcurs, alege un singur lucru pe care să-l mistui în ziua aceea. Așa fac și eu” (Scrisori către Lucilius, II: 2-5, traducere de Ioana Costa).
- De ce marii cititori nu posedă întotdeauna biblioteci stufoase
- Borges și enigma lui Shakespeare
- Cele 13 drepturi inalienabile ale cititorului
luni, 5 iunie 2023
Jacob Burckhardt: Cele 5 invenții ale Renașterii
duminică, 22 ianuarie 2023
Cum să scrii un roman cînd nu ai nici cerneală, nici pană, nici inspirație: Soluția lui Walter Scott
Poetul Charles Simic (1938 - 9 ianuarie 2023) a remarcat odată, și pe bună dreptate, că adeseori nu ținem minte dintr-o carte decît amănuntele cele mai bizare, ori cele mai insignifiantre, rareori acțiunea și, cu atît mai puțin, ideile, opiniile originale.
De altfel, aș face adaos, nu citim niciodată pentru a achiziționa idei noi, ci pentru a găsi confirmări cît mai numeroase pentru cele vechi. Ideile noi ne displac, dintr-un motiv evident: ne strică buna dispoziție și armonia interioară.
Să vedem, deci, ce a reținut Simic din niște cărți despre care uitase pînă și faptul că le-a citit cîndva (uitase că uitase), deși le subliniase riguros la prima lectură, după cum a constatat cu surprinsă tristețe, cînd le-a scos din bibliotecă și le-a răsfoit. A reținut pentru totdeauna faptul că:
1. Sfîntul Augustin a scris într-un comentariu că nici el nu pricepe în ce scop a creat Dumnezeu musca. Informația lui Simic este perfect adevărată, multă vreme ereticii au susținut că musca și, în general, insectele au fost create de Belzebuth, poreclit, cum altfel?, „Prințul muștelor”. În povestirile bogomililor, eretici dualiști din secolul al VIII-lea, Fîrtate a creat albina, dar Nefîrtate nu s-a lăsat mai prejos și a creat viespea.
2. Unul din personajele lui Beckett (din romanul Murphy) este condamnat la 10 zile de închisoare pentru motivul că a cerșit fără să cînte. Să nu uităm, deci, că mîna întinsă are nevoie de un arcuș.
4. Emily Dickinson a exclamat într-o epistolă că se simte foarte singură, foarte deprimată; afară ploua cumplit („cats and dogs”, cum spun englezii), vrăbiuțele s-au ascuns prin copaci, Emily nu le-a zărit și a presupus că nici una dintre ele nu avea umbreluță.
Mi-am amintit, în seara asta, de articolul poetului Simic (iată un amănunt destul de ciudat!) și asta mi-a dat impulsul să-mi fac și eu o listă cu bizareriile care mi-au rămas în memorie, deși contextul s-a pierdut în cea mai leneșă uitare. V-am spus nu demult că internetul, cărțile electronice și renunțarea la obiceiul de a copia într-un caiet pasajele „esențiale” dintr-o carte ne-au stricat definitiv ținerea de minte. Am devenit amnezici. Seneca putea recita cărți întregi pe de rost, noi nu mai sîntem în stare să memorăm nici măcar două versuri. Nimeni n-a deplîns suficient această tragedie. Așadar, ce-mi amintesc din cărțile pe care deja le-am uitat...
1. Într-un pasaj din scrisorile către Louise Colet, cred, dar s-ar putea să mă înșel, Gustave Flaubert spune că în bordelul lui Kuchuk Hanem, dansatoarea din Esna, mirosea aspru „a lemn de santal, a sudoare și a păduchi”. M-a uimit asocierea de arome și izuri, nu-mi pot închipui acest miros.
2. Cînd a înghițit arsenicul, Emma Bovary a simțit în gură „un gust iute ca de cerneală”. Asta mi-a rămas în cap deși ignor cu desăvîrșire numele tuturor amanților sus-numitei doamne, s-ar putea ca pe unul să-l cheme Rodolphe, iar pe celălalt Léon, dar nu bag mîna în foc, e posibil să greșesc...
3. În Evul Mediu, faptul de a citi o carte și de a extrage informații / pasaje din ea se numea „defloratio”. Cîteva enciclopedii din secolul al XII-lea au fost intitulate Libri deflorationum.
4. În Londra, există un edificiu care poartă o inscripție curioasă:
„În aceasta clădire, Charles John Huffam Dickens (1812 - 1870) și-a petrecut, împreună cu onorabila lui consoartă, luna de miere [sic!]”.
Nu știu de unde am scos-o, dar nostimul anunț este riguros adevărat. Trebuie să vizitez imediat Londra. Mîine îmi cumpăr bilet și sar în trăsură...
5. Odată, pe cînd călărea printr-o pădure din Selkirkshire, Sir Walter Scott a fost cuprins de o inspirație imperioasă. Firește, nu avea nici hîrtie, nici condei, nici cerneală, nimic. A împușcat o pasăre, i-a smuls o pană, a înmuiat-o în sînge, a notat fraza care îl obseda...
P. S. În imagine: „Federico II con il suo falco” (De arte venandi com avibus, sec. XIII). Soursa: Wikimedia Commons.