duminică, 16 februarie 2020

1001 de cărți fără de care nu poți muri împăcat...

Iată, un ghid bibliografic, realizat de un conclav de specialiști literați (și publicat în anul 2006), ne anunță că există 1001 de cărți pe care trebuie, trebuie, trebuie să le citim negreșit înainte de a muri: 1001 Books You Must Read Before You Die. Dacă nu apuci să le citești, mori prost, incult, tont.
Mă gîndesc că există, poate, și 1001 cărți pe care trebuie, trebuie, trebuie să le citim neapărat după ce murim cu bine. Oare în rai, în purgatoriu sau în fundul iadului mai ai timp să citești? Fiind vorba, cel puțin în cazul raiului și al iadului, de o eternitate (un interval temporal imposibil de gîndit de mintea unui om obișnuit), trebuie să-ți ocupi timpul cu ceva, nu? Și atunci intri în bibliotecă și ceri catalogul celor 1001 de cărți infernale, catalogul post-mortem
A mînca fructe în rai, a bea suc de soc, a contempla fecioare și a asculta muzici angelice devin(e), cu siguranță, de la un moment dat încolo extrem de plicticos. Și, la fel, a fi chinuit de diavoli în iad: cu foc, cu pucioasă, cu plumb topit, cu manele, cu promisiuni electorale etc. Te omoară încă o dată plictisul. Mori complet. Mori definitiv...
Și totuși, ar trebui să ne punem măcar o dată întrebarea încuietoare: cîte cărți contează realmente pentru un om care a avut obiceiul de a citi? 1001? O duzină? Mai mult? Mai puțin?

Abia după ce ai citit și ai studiat mii de cărți, îți dai seama cît de puține au contat cu adevărat în viața ta (dacă au contat cît de cît). Să-și facă fiecare o listă și va sesiza negreșit acest adevăr. Dacă stau bine și mă gîndesc, eu nu ajung la o cifră mai mare de 10. Vă propun, deci, 10 titluri. Știu bine: nu toate sînt capodopere. Dar nu învățăm numai din capodopere. Precizez de asemenea că nu există cărți obligatorii, bibliografii fără de care ești un loser și un nătăfleț. Doar cine crede asta este un loser.
          1. Cîntarea cîntărilor.
          2. Seneca: De breuitate vitae.
          3. Seneca: Epistolae morales (Scrisori către Lucilius)
          4. Montaigne: Eseuri.
          5. F. M. Dostoievski: Idiotul.
          6. Henryk Sienkiewicz: Cavalerii teutoni.
          7. Thomas Mann: Muntele vrăjit.
          8. Franz Kafka: Castelul.
          9. Marguerite Yourcenar: Piatra filosofală (L'Oeuvre au Noir).
          10. Borges: Eseuri. Aleph, Celălalt etc.


Urmați la rînd Dvs. Succes!

          Alte însemnări despre liste:

P. S. În imagine: Jan Lievens (1607–1674): Old Woman Reading  (1621). Source: Wikimedia Commons.

2 comentarii:

Andrei Vasilachi spunea...

Și, la fel, a fi chinuit de diavoli în iad: cu foc, cu pucioasă, cu plumb topit, cu manele" — m-ai ucis la manele :))))

Valeriu Gherghel spunea...


Sper să supraviețuiți :)